گرامیداشت روزجهانی تخم مرغ

به گزارش روابط عمومی به مناسبت گرامیداشت روز جهانی تخم مرغ با هدف اهمیت وعده غذایی صبحانه و اهمیت مصرف روزانه تخم مرغ  ، در روز دوشنبه 1402/07/17 ، برنامه توزیع صبحانه سالم (تخم مرغ) در بیمارستان خانواده برگزار گردید .

دانستنی های جالب درباره تخم مرغ

  1. تخم مرغ منبع بسیار خوبی از پروتئین، ویتامین ها و املاح ضروری برای بدن است. پروتئین آن از سایر منابع پروتئینی مانند لبنیات، گوشت و حبوبات غنی تر بوده و ارزش غذایی بالایی دارد و دارای تمام اسیدآمینه های ضروری برای سلامتی انسان می باشد.
  2. تخم مرغ در گروه گوشت و ماکیان قرار دارد و میتوان آن را به طور متناوب به جای گوشت قرمز، ماهی و مرغ استفاده نمود.
  3. یک عدد تخم مرغ 72 کیلو کالری انرژی دارد.
  4. 12/5 درصد وزن تخم مرغ را پروتئین تشکیل میدهد که (آلبومین) نام دارد.
  5. در نمودارهای ارزیابی کیفیت پروتئین موجود در مواد غذایی، همیشه تخم مرغ در بالاترین حد معین (100 ) قرار دارد و بعنوان استاندارد مرجع برای سنجش پروتئین سایر غذاها استفاده میشود. .
  6. تخم مرغ منبع بسیار خوبی از ید و فسفر نیز می باشد که ید برای ساخت هورمون تیروئیدی و فسفر برای رشد بهتر و سلامتی استخوان های بدن لازم میباشد.
  7. سایر املاح تخم مرغ کلسیم، آهن و سلنیوم میباشد که باعث بهبود زخم، بلوغ و رشد بهتر شده و عفونت را از بین می برد.

کلسیم : برای عملکرد بهتر سیستم عصبی، رشد بهتر افراد، استخوانها و استحکام آنها لازم است.

آهن: یکی از اجزاء اصلی و حیاتی گلبول های قرمز خون است.

سلنیوم: یکی از آنتی اکسیدان های مهم میباشد و رادیکالهای آزاد ناشی از سوخت ناقص چربی ها را در بدن از بین می برد. .

  1. از کلسترول موجود در تخم مرغ نهراسید و روزانه یک عدد تخم مرغ آبپز مصرف نمائید زیرا قسمت اعظم چربیهای موجود در زردۀ تخم مرغ از نوع غیر اشباع هستند و هیچ ارتباطی با افزایش کلسترول خون ندارند حتی در افرادی که کلسترول خونشان بالاست نبایستی مصرف تخم مرغ را قطع کرد این افراد می توانند تعداد 3-2 عدد تخم مرغ در هفته مصرف نمایند.
  2. به هنگام مصرف تخم مرغ از روغن زیاد پرهیز نمائید، مصرف زیاد روغن جهت سلامتی انسان زیان دارد نه خود تخم مرغ.
  3. جهت حفظ کیفیت ، به محض خرید می بایست تخم مرغ ها را به یخچال (دمای4-3 درجه سانتیگراد) منتقل کرد چرا که تخم مرغ ها نیز مانند سایر مواد غذایی فساد پذیر بوده و دارای تاریخ مصرف می باشند که نگهداری در فضای باز به امرفساد تخم مرغ سرعت می بخشد.
  4. نگهداری تخم مرغ ها باید در طبقات یخچال و در بسته های مخصوص خود صورت گیرد چرا که نگهداری در درب یخچال بدلیل نوسانات دمایی زیاد باعث فساد زودتر آن می شود.  تخم مرغ های تازه را میتوان در بسته بندی های مخصوص خودشان و در دمای یخچال، 4 تا 5 هفته پس از تولید نگهداری کرد.
  5. جهت نگهداری تخم مرغ در بسته های مخصوصشان، قسمت پهن تخم مرغ باید رو به بالا باشد.
  6. تخم مرغ پخته را میتوان به مدت یک هفته الی 10 روز در یخچال نگهداری نمود.
  7. رنگ پوستۀ تخم مرغ به نژاد مرغ های تخمگذار مربوط بوده لذا اثری در ارزش غذایی، کیفیت و طعم و نوع پخت ندارد.
  8. رنگ زردۀ تخم مرغ به جیرۀ غذایی مرغ های تخمگذار بستگی دارد.
  9. گاهی اوقات لکه های خونی کوچک در زردۀ تخم مرغ دیده می شود، این لکه ها حتماً دلیل بر نطفه دار بودن تخم مرغ نیست، بلکه به علت پارگی عروق خونی بر روی زرده در طی شکل گیری تخم مرغ نیز به وجود می آید و می توان با برداشتن لکه خونی از تخم مرغ استفاده کرد.
  10. خطر مسمومیت غذایی تخم مرغ های خام و ناپخته بالاست و بهتر است که غذاهایی که حاوی تخم مرغ خام هستند مصرف نشوند.
  11. اگر یک تخم مرغ تازه را در ظرف آبی وارد کنیم در میان آب غرق می گردد در حالی که یک تخم مرغ کهنه بر سطح آب شناور می ماند.
  12. گاهی اوقات تخم مرغ به سختی پوست کنده می شود که این دلیلی بر تازگی تخم مرغ است، اگر این تخم مرغ ها را به مدت یک هفته تا 10 روز در یخچال نگهداری نمایند بعد از پختن معمولاً راحت تر پوست کنده می شوند. .
  13. بعضی از تخم مرغ های پخته دارای یک حلقۀ سبز رنگ به دور زردۀ خود می باشند علت تشکیل این حلقه ترکیب آهن و گوگرد موجود در تخم مرغ در هنگام پخت می باشد.

 باورهای غلط در مورد کلسترول تخم مرغ

تخم مرغ بدلیل دارا بودن 210 میلی گرم کلسترول در دهه های گذشته جایگاه مناسبی در سبد غذایی مردم نداشته چون تصور می شد که با خوردن آن کلسترول خون افزایش یافته و در نتیجه بیماریهای قلبی-عروقی و خطر حمله قلبی را افزایش می دهد. امروزه مطالعات متعددی که توسط محققین بسیار معتبر و در طول سالهای متمادی بر روی افراد بسیار زیادی در کشورهای مختلف صورت گرفته که ثابت کرده اند :

  1. تغذیه با تخم مرغ نسبت LDL به HDL را که مهمترین شاخص برای تعیین احتمال خطر بیماریهای قلبی است تغییر بسیار کمی می دهد و در نتیجه بر روی احتمال بروز بیماریهای قلبی-عروقی اثری ندارد بلکه باعث کاهش پاسخ های التهابی در بدن می گردد.
  2. مصرف تخم مرغ در گروههای جمعیتی مختلف دنیا و یا در داخل یک گروه جمعیتی خاص ارتباطی با کلسترول خون ندارد. شواهد اپیدمیولوژیکی حاکی از این است که سرانه مصرف تخم مرغ در فرهنگ های مختلف ارتباطی با میزان بروز بیماریهای قلبی نداشته و حتی در بروز بیماریهای قلبی-عروقی در افرادیکه 1 تخم مرغ در هفته و کسانی که 1 تخم مرغ در روز مصرف می کنند ارتباطی مشاهده نشده است.
  3. آنچه که در تولید کلسترول خون در بدن نقش دارد اسیدهای چرب اشباع بویژه نوع ترانس است و نه کلسترول های غذایی و در تخم مرغ تنها یک سوم اسیدهای چرب آن از نوع اشباع بوده و کلسترولی هم که در اثر خوردن تخم مرغ در بدن تولیدمی شود از نوع HDL( و LDL کلسترول خوب است

به چه افرادی بیشتر توصیه به مصرف تخم مرغ کنیم؟

مصرف تخم مرغ در زنان باردار و شیرده ،کودکان و نوجوانان در حال رشد، ورزشکاران و کلیه بزرگسالان سالم و همچنین در دوران پس از بیماری بدلیل ارزش غذایی بالا توصیه اکید می شود. مصرف یک تخم مرغ در روز در این افراد بلامانع بوده و دربرخی موارد توصیه اضافه تر هم ممکن است صورت گیرد.

مصرف تخم مرغ در کودکان از پایان 6 ماهگی تا یک سالگی مصرف 1 عدد تخم مرغ کامل یک روز در میان و از 2 سالگی به بالا یک تخم مرغ در روز مناسب است.

چه افرادی باید در مصرف تخم مرغ احتیاط کنند؟

گرچه در برخی شرایط باید در مصرف تخم مرغ کامل ملاحظاتی صورت پذیرد ولی بدلیل خواص ویژه و منحصر بفردی که درتخم مرغ وجود داشته و عدم مصرف آن می تواند کمبود موادی مثل کولین، لوتئین و گزانتین را بخصوص در این افراد به همراه داشته باشد لذا نباید مصرف تخم مرغ در هیچ گروه سنی حذف شود بلکه مقدار مصرف آن با نظر پزشک معالج تعدیل شود. حتی در افراد دارای بیماری هایی همچون دیابت، فشار خون بالا و قلبی-عروقی مصرف تا حدود 3 عدد در هفته نیز پیشنهاد می شود. البته در اینصورت باید از خوردن غذاهای چرب و پر نمک همراه تخم مرغ خودداری شده و روش پخت تخم مرغ نیز بدون روغن انتخاب کرد که در اینصورت نه تنها خطری نخواهد داشت بلکه در این گروه های خاص مفید هم خواهد بود.

به اشتراک گذاشتن این مقاله:

آخرین اخبار

فهرست