امسال هپاتیت را جدی‌تر بگیرید/شعار روز جهانی هپاتیت سال ۲۰۲۰

روز ۲۸ جولای هر سال به‌ منظور افزایش آگاهی از بیماری هپاتیت ویروسی و التهابات کبدی ناشی از آن که منجر به بروز طیف وسیعی از مشکلات سلامت هم‌‎چون سرطان کبد می‌شود، به ‌عنوان روز جهانی هپاتیت نامگذاری شده است.

تاریخ روز جهانی هپاتیت

در سال ۲۰۱۰، سازمان جهانی بهداشت ۲۸ جولای را به‌عنوان روز جهانی هپاتیت نامگذاری کرد. از آن سال تاکنون میلیون‌ها نفر از سراسر جهان برای آگاهی از هپاتیت‌های ویروسی و دسترسی به روش‌های درمان، با برنامه‌های پیشگیرانه و اقدامات دولتی در بزرگداشت این روز مشارکت می‌کنند. این روز در هر سال دربردارنده مضامین مختلفی است که در پاسخ به واکنش جهانی در برابر درمان انواع هپاتیت و همچنین تلاش برای تقویت راهکارهای پیشگیرانه این بیماری تعیین می‌شود. در این راستا یک سازمان غیردولتی بیمار محور با نام اتحاد جهانی هپاتیت (WHA)، متشکل از ۲۳۰ سازمان مختلف از ۸۱ کشور در سراسر جهان تشکیل شده است که به تمامی امور مربوط به این بیماری رسیدگی می‌کند. در سال ۲۰۱۶ موضوع تعیین‌ شده توسط این کمپین، “حذف هپاتیت” بود. این سال برای شناخت هپاتیت ویروسی بسیار مهم بود و در آن تصمیم گرفته شد که تمامی راهکارهای لازم و اقدامات آینده نگر برای از بین بردن ویروس‌های ایجادکننده هپاتیت، به عنوان یک تهدید برای سلامت عمومی تا سال ۲۰۳۰ به کار گرفته شود.

تعیین روزی برای هپاتیت فقط نیازمند توجه متخصصان برای مقابله با گسترش سراسری این بیماری نیست، بلکه در آن هر فرد می‌تواند با مراقبت از سلامت کبد خود با تغذیه سالم و پرهیز از خوردن غذاها و نوشیدنی‌های سنگین و ناسالم و همچنین مصرف خوراکی‌ها و نوشیدنی‌های مفید نظیر چغندر، لیمو، آووکادو، سیب، سبزیجات برگ سبز هم‌چون بروکلی و عرقیاتی هم‌چون کاسنی و خارخاسک برای پاکسازی کبد در این زمینه گام‌های مؤثری بردارد. از سوی دیگر در این روز هر فرد با افزایش اطلاعات خود و آگاهی بخشیدن به دیگران، نقش بسزایی در کمک به کاهش شیوع هپاتیت و در نتیجه پایین آمدن میزان مرگ‌ومیر آن ایفا می‌کند.

 موضوع روز جهانی هپاتیت در سال ۲۰۲۰

خدمات پیشگیری از ابتلا به هپاتیت مانند ایمن‌سازی نوزادان، خدمات کاهش آسیب‌های ناشی از بیماری و درمان مداوم هپاتیت مزمن B، در طول همه‌گیری‌ها ضرورت بیشتری پیدا می‌کند. در سال جاری که در میان فراگیری کووید -۱۹ و مشکلات ناشی از آن، هپاتیت ویروسی همچنان با قدرت وجود دارد و روزانه جان هزاران نفر را می‌گیرد، موضوع “آینده‌ای عاری از هپاتیت” با تمرکز جدی بر جلوگیری از ابتلا به هپاتیت B در بین مادران و نوزادان تعیین شده و سازمان جهانی بهداشت توصیه‌های جدیدی را در مورد جلوگیری از انتقال ویروس از مادر به کودک منتشر کرده است.

WHO از همه کشورها می‌خواهد برای از بین بردن هپاتیت ویروسی تا سال ۲۰۳۰ با یکدیگر همکاری داشته باشند، متخصصان سلامت تمامی نوزادان را در هنگام تولد حداقل با دو دوز اضافی علیه هپاتیت B واکسینه کنند، تمامی زنان باردار را از نظر هپاتیت B و سفلیس و ایدز مورد آزمایش قرار داده و در صورت لزوم تحت درمان قرار دهند و برای همه افراد جامعه اعم از معتادان به مواد مخدر، زندانی‌ها، مهاجران و تمامی ساکنان جوامع خود، امکان دسترسی به خدمات پیشگیری از هپاتیت، انجام آزمایش هپاتیت و روش‌های درمان آن را فراهم آورند.

روز ملی اطلاع رسانی هپاتيت

کبد بزرگترين اندام داخلی بدن است و نقش مهمی در تنظيم پديده‌های حياتی بر عهده دارد. ورود عوامل بيگانه مختلف از جمله نوعى ويروس مى تواند موجب التهاب كبد شود. از آنجايى كه سيستم دفاعى بدن در مقابل التهاب در هر قسمت از بدن با بسيج گلبول هاى سفيد و ديگر عوامل ايمنى عكس العمل نشان مى دهند و اين عكس العمل دفاعى در كبد كه به منظور حفظ كبد در مقابل عوامل بيگانه صورت مى گيرد در بعضى موارد موجب تخريب نسج كبد و در نهايت نارسايى كبد مى شود.

تاکنون شش نوع ويروس هپاتيت شناخته شده است که شايع‌ترين آنها ويروس‌های هپاتیت B,C ،Aهستند .

هپاتيت به معنى التهاب بافت کبد است و در ميان عوام مردم به يرقان و زردی مشهور است. کبد کارخانه شيميايی بدن است و نقش آن در حذف مواد و سموم اضافی حاصل از سوخت و ساز مواد غذايی بسيار حياتی است.

عوامل ديگری مثل داروها، بيماري‌های ارثی، خود ايمنی و مصرف مشروبات الکلی نيز می تواند موجب بروز هپاتيت شوند. اگر هپاتيت كمتر از ۶ماه طول بكشد آن را «هپاتيت حاد» و اگر بيشتر از آن به طول بينجامد آن را «هپاتيت مزمن» می گويند. هپاتيت حاد ويروسی با علایمی نظیر احساس ناراحتی، خستگی، بی اشتهايی، تهوع، استفراغ، درد عضلانی، سردرد و يک تب خفيف همراه است. حتی گاهی اين بيماری در ابتدا خود را با علايم سرماخوردگی نشان می دهد.

افراد سيگاري مبتلا به هپاتيت حاد غالبا نسبت به سيگار تنفر پيدا می كنند. بعد از اين دوره‌ی چند روزه است كه «يرقان» يا «زردی» ايجاد می شود. معمولا همزمان با ايجاد زردی، حال عمومی بيمار رو به بهبود می رود و حتی تب او قطع می شود. اما اين ها نشان دهنده‌ بهبود بيماری نيستند، بلكه درست برعكس، قسمت اصلي بيماری از اينجا شروع مي‌شود.

طبق آخرين گزارشات سازمان بهداشت جهانی (WHO) هپاتيت Bپس از بيماری های سل و مالاريا، شايع‌ترين بيماری مسری عفونی است.

اشتراک گذاری این مطلب:

آخرین مقالات

پیام های تغذیه

پیام های تغذیه جهت مشاهده متن آموزشی کلیک نمائید

سرطان سینه شایع

سرطان سینه شایع‌ ترین نوع سرطان در بین زنان است و سالیانه بر زندگی ۲٫۱ میلیون زن در جهان تأثیر…

مراقبت دوران نوزادی

question_answer0
مراقبت دوران نوزادی تغذیه با شیر مادر ، در سلامت حال و آینده مادر و کودک اثرات بسیار مهمی دارد…
فهرست