نمک کمتر زندگی سالم تر

سدیم و کلر دو جزء اصلی نمک خوراکی می باشد.مصرف نمک مانند چربی ها برای بدن ضروری می باشد، اما مصرف بیش از نیاز می تواند برای بدن مضر باشد. برخی از کارکردهای نمک خوراکی ( سدیم) در بدن شامل تنظیم حجم خون، فشار خون، تعادل مایعات و عملکرد سلول می باشد.عدم مصرف کافی نمک می تواند به انقباضات شدید عضلانی، ریتم ضعیف قلب، مرگ ناگهانی، ایست قلبی و سرگیجه منجر گردد.

برخی مضرات مصرف بیش از اندازه نمک:

  • ابتلا به پرفشاری خون
  • سرطان معده
  • افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی
  • پوکی استخوان
نمک کمتر زندگی سالم تر
مصرف نمک در ایران:

ایران یکی از پر مصرف ترین کشورهاست که میانگین روزانه مصرف نمک مردمانش 3-2 برابر استاندارد جهانی است.طبق نظر محققان میزان مصرف نمک در ایران حدود 10 تا 15 گرم در روز است که این میزان بسیار بیشتر از حد استاندارد مصرف نمک ( حداکثر 5 گرم در روز، تقریبا معادل یک قاشق چایخوری) است.
سرانه مصرف نمک در یک سال توسط ایرانی ها، شش کیلوگرم است، در حالی که در جهان سالانه سه کیلو نمک می خورند.

ما دو برابر استانداردهای جهانی غذایمان شور است!

فشار خون اصلی ترین عامل مرگ و میر در جهان

میزان سدیم مصرفی در افراد میانسال و مسن، افراد با فشار خون بالا، دیابت و مشکلات کلیوی باید به کمتر از 1500 میلی گرم در روز، یعنی کمتر از 3 گرم نمک روزانه( حدود 2/3 قاشق چایخوری) محدود شود.نمک باید به مقدار بسیار کم مصرف شود و همان مقدار کم نمک نیز فقط از نوع تصفیه شده یددار باشد.نمک تصفیه نمکی است که ناخالصی های آن مانند فلزات سنگین، آهک، شن و ماسه طی فرآیندی در کارخانه حذف شده است.نمک خوراکی باید از نوع یددار و تصفیه شده باشد.کمبود ید بر روی رشد و تکامل مغزی اثر می گذارد.
نگهداری و ذخیره نمودن نمک یددار به مدت طولانی( بیش از 6 ماه) موجب از دست رفتن بخشی از ید آن می شود.برای حفظ ید در نمک، باید نمک را دور از نور و رطوبت و در ظرف درب بسته پلاستیکی، چوبی، سفالی و یا شیشه های رنگی و تیره نگهداری کرد و جهت اضافه کردن آن به غذا در زمان طبخ، نمک را در انتهای پخت اضافه نمود تا ید آن در حداکثر مقدار حفظ شود.
نمک تصفیه نشده به علت داشتن ناخالصی در افرادی که سابقه بیماری های گوارشی، کلیوی، و کبدی دارند و حتی مصرف مداوم آن در افراد سالم منجر به بروز ناراحتی های گوارشی، کلیوی، کبدی و حتی کاهش جذب آهن در بدن می شود.

از مصرف نمک دریا به دلیل اینکه فاقد ید کافی است و دارای ناخالصی می باشد، خودداری کنید.

همواره به درج پروانه ساخت از وزارت بهداشت روی بسته بندی نمک یددار تصفیه شده توجه نمایید.

دقت کنید که عبارت ” نمک ید دار تصفیه شده“ بر روی بسته بندی نمک درج شده باشد و از خرید هرگونه نمک با عنوان ” صادراتی صنعتی“ و یا ” نمک دریا“ خودداری نمایید.

همیشه مصرف بالای نمک به معنی شور کردن غذاها نیست، بلکه درصد بلایی از نمکی که روزانه مصرف می کنیم، نمک پنهان است که در درون مواد غذایی گوناگون مانند نان، پنیر، گوشت های فرآوری شده مانند همبرگر، سوسیس و … وجود دارد.

نمک کمتر زندگی سالم ترتوصیه هایی برای کاهش مصرف نمک:
  • غذاهای آماده مانند سوسیس، کالباس، پیتزا، سیب زمینی های سرخ شده، سس گوجه فرنگی، گوشت های نمک زده، کنسروها و سوپ های آماده حاوی میزان زیادی نمک می باشند که باید در مصرف آنها جانب احتیاط را رعایت نمود.
  • زمانی که غذا را آماده می کنید سعی کنید به آن نمک اضافه نکنید.از پودر سیر، سبزیجات خشک، آب لیموی تازه یا لیمو ترش و ادویه ها در غذا استفاده کنید. رزماری، زنجبیل، فلفل سیاه و قرمز را امتحان کنید.
  • برچسب اطلاعات غذایی را مطالعه کنید. سعی کنید مواد غذایی با برچسب کم نمک و بی نمک را انتخاب کنید.
  • در برچسب برخی مواد غذایی، مقدار سدیم موجود در 100 گرم از ماده غذایی ذکر شده است.برای تبدیل مقدار سدیم به نمک بایستی آن را در عدد 2/5 ضرب کنید.
  • انواع تنقلات شور، ترشی ها، آجیل ها و مغزهای شور از مهمترین منابع دریافت غذایی نمک می باشند، لذا از مصرف زیاد آن ها اجتناب کنید.
  • به غذای کودک زیر یکسال نمک اضافه نکنید تا ذائقه او به غذاهای شور عادت نکند.

اشتراک گذاری این مطلب:

آخرین مقالات

پیام های تغذیه

پیام های تغذیه جهت مشاهده متن آموزشی کلیک نمائید

سرطان سینه شایع

سرطان سینه شایع‌ ترین نوع سرطان در بین زنان است و سالیانه بر زندگی ۲٫۱ میلیون زن در جهان تأثیر…

مراقبت دوران نوزادی

question_answer0
مراقبت دوران نوزادی تغذیه با شیر مادر ، در سلامت حال و آینده مادر و کودک اثرات بسیار مهمی دارد…
فهرست