آنچه در مورد سزارین باید بدانیم

آنچه در مورد سزارین باید بدانیم

سزارین یک عمل جراحی است که طی آن برای به دنیا آوردن نوزاد بریدگی‌ای را در دیواره شکم و رحم مادر ایجاد می‌کنند. سزارین به طور کل یک جراحی ایمن محسوب می‌شود، اما خطر آن بیشتر از زایمان طبیعی است. به علاوه اینکه شما پس از زایمان طبیعی زود‌تر مرخص می‌شوید و می‌توانید به خانه بازگردید. با این حال سزارین می‌تواند در شرایط پیچیده و خطرناک استفاده شود و در موارد ضروری جان مادر و نوزاد را حفظ کند. سزارین را می توان با بی حسی نخاعی یا بیهوشی عمومی انجام داد.

به چه دلایلی سزارین انجام می شود؟
  • قرار گرفتن غیر عادی جنین
  • زجر جنینی : در صورت وجود تغییرات بارز در ضربان قلب جنین که نشان دهنده کاهش اکسیژن رسانی جنین است.
  • سزارین قبلی
  • مشکلات مربوط به جفت و بند ناف
  • چندقلویی
  • عدم تطابق سر جنین با لگن مادر
  • موارد متفرقه مانند : فشار خون بالا ، ایدز و…
مراقبت بعد از زایمان به روش سزارین

دوران پس از زایمان یکی از مراحل بسیار مهم در زندگی مادران می باشد، مراقبت صحیح در طی این 8– 6 هفته در سلامت مادر، رشد و تکامل نوزاد و سلامت خانواده تاثیر گذار است. همچنین نوزاددرطی این مرحله، تغییرات رشد تکاملی چشمگیری دارد که سلامت مادر و بهبودی پس از سزارین در این زمینه نقش بسزایی دارد. آشنایی مادران با مراقبت های پس از سزارین به ایشان کمک می کند تا دوران نقاهت پس از سزارین را به دور از هر گونه خطری سپری نمایند. امید است این راهنما پاسخگویی شما مادر عزیز باشد .

مواردی که پس از سزارین ممکن است مشاهده شود:
  • تا 24 ساعت پس از سزارین ممکن است خونریزی در حد قابل توجه وجود داشته باشد ولی بتدریج از حجم خون کاسته می شود. همچنین ترشحات نیز ممکن است تا شش هفته دیده شود و پس از آن قطع خواهد شد.
  • درد موضع عمل و درد ناشی از انقباضات رحم در پی شیر دهی ممکن است احساس شود. این درد به علت برگشت رحم به حالت اولیه قبل از حاملگی است و قابل تسکین با مسکن تجویز شده توسط پزشک معالج شماست.
  • 6 تا 8 ساعت بعد از عمل ( با صلاحدید پزشک ) از تخت پایین آمده و راه بروید این کار ازتجمع گاز در شکم کاسته و درد ناشی از آن را ازبین می برد .
  • بعد از خارج کردن سوند ادراری در صورت عدم دفع ادرار یا ادرار خونی اطلاع دهید.
  • مادر می تواند 72 ساعت بعد از عمل استحمام کند و پانسمان محل عمل را بردارد ، در صورتی که پانسمان ضد آب باشد می تواند استحمام کند و روز سوم بعد از عمل پانسمان را بردارد و ده روز پس از سزارین جهت کشیدن بخیه ها مراجعه شود .
تغذیه مادر پس از سزارین

توصیه می شود تا یک هفته پس از سزارین از خوردن غذا های نفاخ مثل میوه خام، آب میوه های کارخانه ای چون ساندیس و….. ، حبوبات و پلو و خورشت بپرهیزید. غذاهایی چون کباب، جوجه کباب، گوشت یا مرغ آب پز و سبزیجات پخته مثل هویج، کدو، سیب زمینی و آب رقیق کمپوت مناسب ترند. در صورت یبوست از روغن زیتون، آلو و انجیر خشک خیس کرده استفاده شود.

نحوه دفع ادرار و اجابت مزاج

به علت جلوگیری از فشار به محل بخیه¬ها بهتر است از توالت فرنگی استفاده شود.

میزان فعالیت
  • سعی کنید مرتبا راه بروید چرا که راه رفتن بهبود را تسریع کرده و عوارضی مانند نفخ و یبوست ،لخته شدن خون جلوگیری می کند .
  • بخاطر داشته باشید داشتن استراحت کافی در فواصل فعالیت به تسریع بهبودی دوران پس از زایمان کمک می کند.سعی کنید در ساعاتی که نوزاد خواب است شما نیز استراحت نمایید و از دید و بازدیدهای طولانی بستگان حتی الامکان بپرهیزید.
  • کار سنگین در منزل انجام ندهید و اجسام سنگین  تر از نوزاد خود را بلند نکنید.
زمان شروع ورزش

معمولاً اجازه انجام ورزش از روز 10 به بعد در اولین ویزیت پزشک معالج توسط پزشک معالج داده می شود.

شیردهی

مرتب از هر دو سینه به نوزاد شیر دهید. در صورت حالات غیر عاد ی در سینه مثل سفتی سینه، درد، قرمزی و تب به پزشک معالج خود اطلاع دهید و به بیمارستان مراجعه نمایید.

همچنین شستشوی نوک سینه با آب ولرم قبل و پس از هر بار شیردهی به منظور پیشگیری از آلودگی توصیه می شود.

نکات قابل پیگیری

در صورت مشاهده تب، التهاب ناحیه عمل یعنی قرمزی، درد، ترشح، تبو خونریزی شدید و غیر عادی به بیمارستان مراجعه نمائید.

اشتراک گذاری این مطلب:

آخرین مقالات

پیام های تغذیه

پیام های تغذیه جهت مشاهده متن آموزشی کلیک نمائید

سرطان سینه شایع

سرطان سینه شایع‌ ترین نوع سرطان در بین زنان است و سالیانه بر زندگی ۲٫۱ میلیون زن در جهان تأثیر…

مراقبت دوران نوزادی

question_answer0
مراقبت دوران نوزادی تغذیه با شیر مادر ، در سلامت حال و آینده مادر و کودک اثرات بسیار مهمی دارد…
فهرست