جراحی رباط صلیبی{gallery}Cross ligament{/gallery}
پارگی رباط های زانو معمولا بر اثر یک حادثه ناگهانی (مانند آسیبهای ورزشی، زمین خوردن یا تصادف ماشین) است. پارگی رباط موجب درد و بی ثباتی مفصل زانو و احساس خالی کردن زانو میشود
پارگی رباط های زانو معمولا بر اثر یک حادثه ناگهانی (مانند آسیبهای ورزشی، زمین خوردن یا تصادف ماشین) است. پارگی رباط موجب درد و بی ثباتی مفصل زانو و احساس خالی کردن زانو میشود
فهرست مطالب
علائم و نشانه ها
تورم و درد زانو و خالی کردن زانو ازعلائم پارگی رباط زانوهستند.همچنین ممکن است دامنه حرکتی مفصل زانو در افرادی که دچار پارگی رباط های زانو شده اند محدود شود.
رباط صلیبی قدامی (ACL)
ACLهمان رباط صلیبی قدامی اصلیترین رباط نگهدارندهی مفصل زانو است این رباط از حرکت استخوان ساق به سمت جلو یا چرخیدن آن نسبت به استخوان ران پا جلوگیری میکند.
رباط صلیبی خلفی (PCL)
ضخیمترین و محکمترین رباط در زانو است که از حرکت استخوان ساق به سمت عقب یا چرخیدن آن نسبت به استخوان ران پا جلوگیری میکند.
درمان جراحی
برای این منظور، جراح قسمت پاره شدهی رباط شما را بایک پیوند بافتی جایگزین میکند. این پیوند بافتی در واقع مانند یک داربست برای رباط عمل میکند تا رباط بتواند مجددا به هم پیوند بخورد. این گرافت بافتی را میتوان از نواحی مختلفی گرفت. این گرافت معمولا از تاندون کشکک زانو گرفته میشود. این تاندون بین کشکک زانو و استخوان ساق پا قرار دارد. تاندونهای همسترینگ در پشت ران نیز یکی دیگر از منابع پرکاربرد برای گرفتن گرافت به منظور پیوند به رباط هستنددر برخی موارد خاص نیز از تاندون چهارسرران استفاده میشود که از کشکک زانو به استخوان ران متصل است. در نهایت نیز در مواردی ممکن است از گرافتهای گرفته شده از بدن اهداکننده دیگراستفاده شود.
استفاده از هر یک از این گرافتها دارای مزایا و معایبی است.
شما میتوانید در این باره از جراح خود سوال کنید و در مورد انتخاب روش جراحی با او صحبت کنید تا جراح تعیین کند که کدام روش پیوند رباط برای شما مناسبتر است. از آنجایی که رشد و ترمیم مجدد رباط زمان زیادی طول میکشد، ممکن است شخص به مدت زمان 6 ماه یا بیشتر نیاز داشته باشد تا بتواند به فعالیت ورزشی سابق خود بازگردد.
جراحی آرتروسکوپی
جراحی ترمیم رباط صلیبی قدامی زانو با استفاده از آرتروسکوپ و از طریق برشهای بسیار کوچکی در زانو انجام میشود. جراحی آرتروسکوپی یک روش جراحی بسته و کمتهاجمی است. مزایای انجام جراحی به روش آرتروسکوپی این است که بیمار درد کمتری را احساس میکند، زمان کمتری را در بیمارستان سپری میکند و طی مدت زمان بسیار کوتاهتری بهبود پیدا میکند.
عوارض و علائم هشدار دهنده بعد از عمل
عفونت به شکل قرمزی و گرمای مداوم و التهاب و تورم وترشحات بدبو و چرکی زرد رنگ
لخته شدن خون در زانو
تب و لرز
در صورت مشاهده علایم گفته شده باید سریعا به پزشک مراجعه کنید.
برای تسکین ورم در روزهای اول پس از آرتروسکوپی می توانید از کمپرس سرد طبق راهنمایی و توصیه پزشک معالج استفاده کنید.
مراقبت از پانسمان
پس از عمل روی قسمت جراحی شده پانسمان قرار خواهد گرفت. تا زمانی که پزشک به شما اجازه باز کردن نمیدهد، باید آن را کاملا خشک و تمیز نگهدارید. پس از برداشتن پانسمان، میتوانید به حمام بروید، اما بهطوری که زخم خیس نشود.
بهبودی
افرادی که به پارگی رباط زانو دچار شدهاند دردرجه اول باید به دقت دستورات و توصیههای پزشک یا فیزیوتراپیست خود را دنبال کنند و در صورتی که پزشک یا فیزیوتراپیست وارد کردن وزن بر زانو را ممنوع یا محدود کرده است، طبق دستور او از عصا یا بریس استفاده کنند. این بیماران باید داروهای مسکن و ضدالتهاب تجویز شده را طبق دستور پزشک مصرف کنند و از انجام دادن فعالیتهایی که موجب درد زانو میشود خودداری کنند