14 نوامبر؛ روز جهانی دیابت

نماد دايره آبي ديابت، نشان اتحاد جهاني براي مبارزه عليه ديابت است. دیابت یک عارضه ناشى از اختلال در تولید و یا عملکرد انسولین در بدن است. انسولین هورمون یا ماده‌اى است که در لوزالمعده (پانکراس) تولید مى‌شود و سلول‌ها را قادر مى‌سازد تا گلوکز را از خون بگیرد و براى تولید انرژى استفاده کنند.

دیابت یکى از شایع‌ترین بیمارى‌هاى مزمنى است که بشر را گرفتار کرده است. در سال ۲۰۰۳ تعداد مبتلایان به بیماری دیابت در سراسر جهان ۱۹۴ میلیون نفر تخمین زده مى‌شد. پیش بینى مى‌شود که این رقم تا پایان سال ۲۰۲۵ در نتیجه طولانى شدن عمر مفید افراد، سبک زندگى بى‌حرکت و غیرفعال و تغییر الگوهاى رژیم غذایى به ۳۳۳ میلیون نفر برسد.

نامگذاری روز جهانی دیابت

چهاردهم نوامبر، سالگرد تولد “فردریک بانتینگ” کاشف انسولین، اولین بار در سال 1991 با همکاری بنیاد بین‌المللی دیابت (IDF) و سازمان جهانی بهداشت (WHO) به عنوان روز جهانی دیابت نامگذاری شده است. هدف از نامگذاری چنین روزی افزایش آگاهی عمومی در ارتباط با علل، عوارض، پیشگیری و درمان این پدیده روزافزون است.
مجمع عمومی سازمان ملل در 20 دسامبر 2006 با تصویب قطعنامه برجسته و منحصر به فرد، دیابت را “یک بیماری مزمن و ناتوان کننده با هزینه های هنگفت“ معرفی کرد که خانواده‌ها، دولت ها و کل جهان با آن مواجه است. بر اساس قطعنامه سازمان ملل، چهاردهم نوامبر (23 آبان ماه) روز جهانی دیابت اعلام شد.
روز جهانی دیابت، بزرگترین کمپین اطلاع رسانی در رابطه با این بیماری است. کمپینی که با بیش از ۱ میلیارد نفر مخاطب در ۱۶۰ کشور جهان، موضوعات بسیار مهمی را در مجامع عمومی و سیاسی در خصوص این بیماری بررسی می کند.
هر ساله این کمپین، بر روی موضوعی (در رابطه با این بیماری) تمرکز می کند که اقدامات حاصل از آن در طی یک یا چند سال مورد بررسی قرار می گیرد.

شعار روز جهانی دیابت 2020

شعار امسال “دیابت و خانواده” است. هدف فدراسیون بین ‌المللی دیابت افزایش آگاهی رسانی در رابطه با تأثیر این بیماری بر کیفیت زندگی خانواده و حمایت از مبتلایان به آن است. شعاری که اهمیت نقش خانواده در مدیریت، مراقبت، پیشگیری و آموزش در رابطه با دیابت را در دستور کار قرار داده؛ در این راستا از خانواده ها خواسته می شود در رابطه با علائم هشدار دهندۀ دیابت اطلاعات بیشتری کسب کنند و خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را جدی بگیرند.
تحقیقات صورت گرفته توسط این فدراسیون، در سال ۲۰۱۸ نشان می دهد: والدین تمام تلاششان را در جهت پیشگیری از ابتلای فرزندانشان به دیابت انجام می دهند. علی رغم اینکه اکثر موارد بررسی شده خبر از این دارد که عضوی از این خانواده ها دچار دیابت بوده، اما از هر پنج خانوار چهار خانواده در تشخیص علائم هشداردهنده دچار مشکل بوده اند. این درحالی ست که از هر سه خانوار، حداقل یک مورد از آن ها به هیچ عنوان اطلاعات کافی در این زمینه نداشته اند.
این یافته ها حاکی از آن است که نیاز به آموزش و آگاهی بیشتر جهت کمک به افراد (در تشخیص زود هنگام علائم هشدار دهنده دیابت) بیش از پیش احساس می شود.
علائم دیابت نوع ۲ که شایع ترین نوع آن است، حدود ۹۰ درصد از مبتلایان را دربر می گیرد. این نوع دیابت، بسیار خفیف است و معمولاً قابل تشخیص نیست. از هر دو نفر مبتلا به دیابت، یک نفر، از بیماری خود اطلاعی ندارد و اکثریت قریب به اتفاق این افراد، مبتلا به دیابت نوع ۲ هستند.
در صورت عدم مدیریت و درمان، دیابت می تواند منجر به عوارض جبران ناپذیری در مسیر زندگی فرد مبتلا شود؛ عوارضی مانند از دست رفتن بینایی، قطع عضو، نارسایی کلیه، حمله قلبی، سکته مغزی و…
جالب است بدانید دیابت، عامل مرگ چهار میلیون نفر در سال ۲۰۱۷ بوده است.
در نوامبر امسال فدراسیون بین ‌المللی دیابت از مردم خواسته، از طریق یک آزمون آنلاین، اطلاعات خود در رابطه با دیابت و خطر ابتلا به نوع ۲ آن را ارزیابی کنند. اطلاعاتی که می تواند در آینده، زمینه ساز آگاهی رسانی بیشتر و در نتیجه تعداد مبتلایان کمتر به دیابت باشد.
شما تا چه میزان از علائم و مشکلات ناشی از این بیماری اطلاع دارید؟

نماد روز جهانی دیابت

براي اعلام تصويب روز جهاني ديابت از سوي سازمان ملل و نيز براي تأكيد بر مبارزه براي پيشگيري از ديابت، استفاده از يك دايره به عنوان نشان «همه با هم براي ديابت»، تصويب شد. دايره يك نمادِ ساده است كه به راحتي مي توان آن را پذيرفت و استفاده كرد. در تمامِ فرهنگ ها دايره، نشـانه زندگي و سلامتي است و معني اين نماد نيز اين است كه فشارهاي سخت و شديد، نتيجه مثبت دارد. رنگ آبي، تجسم آسمان است كه همه ملت ها را متحد مي كند (رنگ پرچم سازمان ملل نيز آبي است). دايره آبي ديابت، نشان اتحاد جهاني براي مبارزه عليه ديابت است.

دیابت چیست؟

اشکال در سیستم سوخت رسانی بدن را که به دلیل کمبود انسولین به وجود می آید “دیابت” می خوانند. انسولین هورمونی است که توسط پانکراس – اندام تولید کننده آنزیم گوارش – ساخت می شود و برای جذب انرژی مواد غذایی ضروری است.
انواع دیابت
1- دیابت وابسته به انسولین یا نوع یک : در این نوع بیماری دیابت، بیمار یا مقدار کمی انسولین تولید می کند و یا اصلاً تولید انسولین ندارد و در نتیجه فقدان انسولین، کنترل قند خون غیر ممکن است. معمولاً این نوع دیابت قبل از 40 سالگی بروز می کند و اوج میزان وقوع آن در حدود 14 سالگی است.

2- دیابت غیر وابسته به انسولین یا نوع دو : در این نوع بیماری دیابت، لوزالمعده انسولین تولید می کند اما نه به اندازه ای که قند خون را تنظیم کند و از طرف دیگر سلولهای بدن در برابر انسولین مقاومت نشان می دهند. این نوع دیابت معمولاً در افراد بالای 40 سال بروز می کند.
3- دیابت دوران بارداری: دیابت حاملگی معمولاً بین هفته های 24 و 28 بارداری ظاهر می شود و عموماً پس از زایمان از بین می رود، چون در همه انواع دیابت، میزان قند یا گلوکز خون بسیار بالا می رود علائم و نتایج همه آنها یکسان است.

علائم و نشانه‌های بیماری دیابت

در مراحل ابتدایی ممکن است دیابت بدون علامت باشد. بسیاری از بیماران به طور اتفاقی در یک آزمایش یا در حین غربالگری شناسایی می‌شوند. با بالاتر رفتن قند خون، علائم دیابت آشکارتر می‌شوند. پرادراری، پرنوشی، پرخوری، کاهش وزن با وجود اشتهای زیاد، خستگی و تاری دید از علایم اولیه شایع دیابت است. بسیاری از بیماران در هنگام تشخیص بیماری چندین سال دیابت داشته‌اند و حتی دچار عوارض دیابت شده‌اند.
در کودکان دچار دیابت نوع یک، علایم معمولاً ناگهانی بارز می‌شوند، این افراد معمولاً قبلاً سالم بوده و چاق نبوده‌اند. در بزرگسالان این علایم معمولاً تدریجی‌تر بارز می‌شوند. عارضه کتواسیدوز می‌تواند به عنوان علامت شروع کننده بیماری هم در دیابت نوع یک بارز شود. در دیابت نوع دو معمولاً فرد تا سال‌ها بدون علامت است. علایم معمولاً خفیف هستند و به طور تدریجی بدتر می‌شوند. در نهایت فرد دچار خستگی مفرط و تاری دید شده و ممکن است دچار دهیدراتاسیون شود.

چه کسانی به دیابت مبتلا می شوند؟

همه افراد ممکن است به دیابت نوع دوم دچار شوند. با این وجود، عواملی وجود دارد که ممکن است شما را در خطر بیشتر ابتلا به بیماری قرار دهد. این عوامل عبارتند از:
1- تجمع چربی در اطراف کمر و معده
2- کم تحرکی و انجام ندادن حرکات ورزشی
3- وزن بیش از حد
4- سن بالای 45 سال
5- سابقه دیابت نوع دوم در خانواده
6- ابتلا به دیابت حاملگی
7- فشار خون بالا
8- تری گلیسیرید بالا
9- پایین بودن تجمع لیپوپروتئین و کلسترول ( پایین تر از 35 )

توصیه هایی برای پیشگیری از دیابت

– افزایش فعالیت بدنی
– مصرف مقادیر فراوانی فیبر
– ارتقای مصرف غلات کامل
– کاهش دادن وزن اضافی
– پرهیز از رژیم غذایی محدود و زودگذر و اصلاح الگوی غذایی و انتخاب غذاهای سالم‌تر

اشتراک گذاری این مطلب:

آخرین مقالات

موقعیتهای پنجگانه ایمنی دارویی

question_answer0
موقعیت های پنج گانه برای ایمنی دارویی شروع مصرف دارو نام داروچیست وبرای چه موردی مصرف می شود؟ خطرات و…
Safety tips for taking medicine

مصرف کلگزان

question_answer0
مصرف کلگزان کلگزان برای پیشگیری از ایـجـاد لختـه در خـون ووریــدی هــای عمقــی بــدن مصرف می شود . شرایـط نگهـداری…
Safety tips for taking medicine

قرص ریواروکسابان ( زالرتو)

question_answer0
  قرص ریواروکسابان ( زالرتو) Rivaroxaban   داروی ریواروکسابان به نام های تجاری ذیل در بازار موجود می باشد: Axabin …
Safety tips for taking medicine

قرص آپیکسابان

question_answer0
قرص آپیکسابان (نام تجاری Eliquis) Apixaban داروی آپیکسابان به نام های تجاری ذیل در بازار موجود می باشد: Apirax  •…

فیـوژن

question_answer0
فیـوژن فیوژن به معنای حذف فشار از روی اعصاب ستون فقرات می باشد.   مراقبت های بعد از عمل :…

عمل tul چگونه انجام می شود

question_answer0
  رنال کولیک (درد کلیه ) یک درد شدید و ناگهانی در ناحیه پهلو بوده که بیمار را بیقرار می…

تغذیه بعد از عمل سلیو

question_answer0
افرادی که مبتلا به جاقی مفرط درجه 3 می باشند یعنی ورزش و رژیم جوابگوی آنان نمی باشدلازم می شود …

کیست پیلونیدال

question_answer0
کیست پیلونیدال کیسـت پیلونیـدال یاکیست مویی از یک کیسهکوچـک پوستـی حـاوی مـو معمولاًدر قسمـت پایین کمـر، در فاصلـه بین دو…
فهرست